Polityka obsługi "cookies" na stronach UW
Projekt realizowany przez Uniwersytet Warszawski
Strona głównaOfertaKultura & SztukaA to wino właśnie! – opowieści o winach francuskich, polskich i innych

A to wino właśnie! – opowieści o winach francuskich, polskich i innych

Dane kursu

Numer kursu: K/1007
Dziedzina wiedzy: Kultura & Sztuka
Liczba godzin: 30
Jednostki
odpowiedzialne:
Centrum Kształcenia Nauczycieli Języków Obcych i Edukacji Europejskiej UW
Autor kursu: dr Ewa Kalinowska
Rodzaj zajęć: wykłady

Grupy

Numer grupy:K/1007/3
Trymestr:III/2016/2017
Prowadzący:dr Ewa Kalinowska
Cena:220.00 zł
Terminy: od 10-05-2017 do 28-06-2017
Lokalizacja:Kampus Ksawerów, Al. Niepodległości 22
Zajęcia: zwiń
lp.datarozpoczęciezakończenieprzerwa
110-05-2017
środa
17:1520:2510
217-05-2017
środa
17:1520:2510
324-05-2017
środa
17:1520:2510
431-05-2017
środa
17:1520:2510
507-06-2017
środa
17:1520:2510
614-06-2017
środa
17:1520:2510
721-06-2017
środa
17:1519:4010
828-06-2017
środa
17:1519:4010

Opis kursu

Tematyka poszczególnych zajęć kursu obejmie kolejno:

  1. Uprawa winorośli. Szczepy winorośli – Vitis vinifera i inne.
  2. Regiony winiarskie świata.
  3. Winnice, winiarstwo i wina we Francji.
  4. Winnice, winiarstwo i wina w Polsce.
  5. Wina zwykłe i niezwykłe: produkcja masowa vs. wina unikatowe. Kategorie, klasyfikacje, apelacje.
  6. Wina legendarne: Romanée-Conti, Château d’Yquem, Château Pétrus, Bollinger, Barolo, Brunello di Montalcino, Rioja. Przypadki specjalne: wina garażowe, supertoskany i inne.
  7. Czytanie etykiet. Etykiety win ze Starego i Nowego Świata.
  8. Degustacja. Cechy wina: kolory (wina czerwone, białe i różowe oraz szare, żółte i kilka innych), ciało (oczy, nos, usta i inne części), styl (wina spokojne, perliste, mrowiące) i charakter (wino gładkie lub chropowate, mocarne lub cherlawe).
  9. Wino i transgresje: przestępstwa związane z winem (fałszowanie wina, kradzieże).
  10. Opowieści o winie – rzeczywiste (filoksera i jej widmo) oraz niezwykłe (wina medytacyjne, filozofia wina).

Zajęcia prowadzone są w języku polskim.

Poszczególne tematy będą przedstawiane na podstawie różnych materiałów - tekstów literackich i prasowych, nagrań audio i wideo, prezentacji multimedialnych.

Cel ogólny

Przedstawienie wiedzy dotyczącej winnic, wina i winiarstwa pod względem historycznym, kulturowym i społecznym. Poznanie szczególnych przypadków związanych z winifikacją, opisem wina, degustacją i obrotem handlowym. Doskonalenie słownictwa związanego z opisem i degustacją win (aspekty językowe i kulturowe).

Tematyka będzie omawiana na podstawie winiarstwa francuskiego i polskiego oraz, w mniejszym zakresie, w odniesieniu do innych krajów i regionów Starego i Nowego Świata.

Cele szczegółowe

- przedstawienie historii wyrobu i spożycia wina w powiązaniu z różnymi aspektami historii krajów i społeczeństw,

- uświadomienie roli wina w życiu codziennym (zwyczaje i rytuały związane z winem, wino w życiu towarzyskim i społecznym) i duchowym (związki wina z religią, medytacją, metafizyką),

- poznanie i opis wyjątkowych win/winnic francuskich i opowieści z nimi związanych,

- poznanie winnic i win polskich,

- poznanie wybranych win z innych krajów i regionów (m.in. Włochy, Portugalia, RPA, Nowa Zelandia),

- poznanie wybranych wiadomości niestandardowych dotyczących win.

Korzyści dla słuchacza

Wiedza

- wiedza dotycząca uprawy winorośli, regionów winiarskich oraz win polskich, europejskich i pozaeuropejskich,

- pogłębiona znajomość słownictwa opisującego wino (leksyka, styl),

- znajomość osób i wydarzeń związanych z winiarstwem i winem.

 

Umiejętności

- umiejętność dostrzegania i doceniania roli wina w życiu społecznym i kulturze,

- umiejętność rozumienia opisów i ocen wina oraz samodzielnego wypowiadania się o cechach wina.

Metody pracy

Wykład z elementami konwersatorium.

Metody weryfikacji efektów kształcenia

Dla Słuchaczy zgłaszających taką gotowość przewidziano przeprowadzenie egzaminu obejmującego tematykę zajęć kursu, w formie testu wielokrotnego wyboru, odpowiedzi na pytania, odczytania etykiety (lub innego dokumentu związanych z winem) oraz zdefiniowania kilku wybranych terminów enologicznych.



do góry ↑