Polityka obsługi "cookies" na stronach UW
Projekt realizowany przez Uniwersytet Warszawski
Strona głównaOfertaKultura & SztukaABC chińskiej herbaty

ABC chińskiej herbaty

Dane kursu

Numer kursu: K/2761
Dziedzina wiedzy: Kultura & Sztuka
Liczba godzin: 30
Jednostki
odpowiedzialne:
Wydział Orientalistyczny
Autor kursu: mgr Katarzyna Guillon
Rodzaj zajęć: wykłady

Grupy

Numer grupy:K/2761/1
Trymestr:III/2016/2017
Prowadzący:mgr Katarzyna Guillon
Cena:220.00 zł
Terminy: od 10-04-2017 do 17-07-2017
Lokalizacja:Kampus Ochota
Zajęcia: zwiń
lp.datarozpoczęciezakończenieprzerwa
110-04-2017
poniedziałek
17:3019:3010
224-04-2017
poniedziałek
17:3019:3010
308-05-2017
poniedziałek
17:3019:3010
415-05-2017
poniedziałek
17:3019:3010
522-05-2017
poniedziałek
17:3019:3010
629-05-2017
poniedziałek
17:3019:3010
705-06-2017
poniedziałek
17:3019:3010
812-06-2017
poniedziałek
17:3019:3010
919-06-2017
poniedziałek
17:3019:3010
1026-06-2017
poniedziałek
17:3019:00brak
1103-07-2017
poniedziałek
17:3019:00brak
1210-07-2017
poniedziałek
17:3019:00brak
1317-07-2017
poniedziałek
17:3019:00brak

Opis kursu

Zajęcia przeznaczone są zarówno dla miłośników kultury Państwa Środka jak i dla wielbicieli herbaty. 

Kurs pozwoli Państwu zrozumieć, czym jest chińska kultura herbaciana. Jej odkrywanie będzie wspaniałą przygodą, a także pretekstem do poznania elementów chińskiej filozofii, sztuki, historii czy medycyny. Świadomość bogactwa chińskiej kultury herbacianej oraz znajomość jej najważniejszych elementów nie jest rozpowszechniona w naszym kraju i stanowi atut w nawiązywaniu kontaktów z Chińczykami, także w kontekście biznesowym.

Znajomość poszczególnych typów herbaty jest kluczowa dla każdego miłośnika tego napoju. Właściwe przetrzymywanie herbaty, odpowiednia woda i przybory, a także czas parzenia znacząco wpływają na jego smak. Dzięki wiedzy i umiejętnościom zdobytym w czasie kursu, unikną Państwo podstawowych błędów i będą mogli cieszyć się doskonałą herbatą w domowym zaciszu. W czasie zajęć omówione zostaną także najsłynniejsze gatunki chińskiej herbaty, których każdy powinien skosztować!

1-2 zajęć zostaną przeznaczone na praktyczną naukę parzenia (przy zachowaniu postaw i przyborów odpowiadających ceremoniałowi) i degustowania herbaty. 

Prowadząca zdobyła wiedzę, którą pragnie Państwu przekazać, w trakcie kursu i spotkań koła naukowego organizowanych na Heilongjiang University (黑龙江大学) w północno-wschodnich Chinach, a także poprzez lekturę chińskiej literatury przedmiotu.

Cel ogólny

Celem kursu jest zapoznanie Słuchaczy z najważniejszymi elementami chińskiej kultury herbacianej oraz przekazanie rzeczowych informacji o samej herbacie, jej typach i odpowiednim sposobie przygotowania. Będzie on pretekstem do poszerzenia wiedzy na temat cywilizacji Państwa Środka.

Cele szczegółowe

  • zapoznanie się z historią herbaty w Chinach,
  • zaznajomienie się z elementami tzw. kultury herbacianej i jej związkami z cywilizacją chińską w ogóle,
  • opanowanie podstawowej wiedzy dotyczącej poszczególnych typów herbat oraz umiejętności praktycznych potrzebnych do odpowiedniego przygotowania naparu,
  • wykształcenie podstawowych umiejętności smakosza herbaty.

Korzyści dla słuchacza

WIEDZA

Słuchacze kursu:

  • znają podstawowe właściwości i proces produkcji sześciu głównych typów herbat,
  • przedstawiają ewolucję chińskiej kultury herbacianej na przestrzeni dziejów,
  • znają zastosowanie przyborów stosowanych do parzenia herbaty,
  • wskazują zależności między chińską myślą filozoficzną a kulturą herbacianą,
  • wymieniają formy sztuki chińskiej, które mogą nawiązywać do kultury picia herbaty.

UMIEJĘTNOŚCI

Słuchacze kursu:

  • rozróżniają typy herbat w oparciu o wygląd suszu i naparu,
  • przeprowadzają ceremonię parzenia herbaty z uwzględnieniem typu herbaty i z zachowaniem postawy ciała zgodnej z kanonami,
  • dokonują krótkiej charakterystyki herbaty, której kosztuje, uwzględniając podstawowe elementy oceny naparu.

Metody pracy

Wykłady urozmaicone prezentacjami audiowizualnymi. 1-2 spotkań zostanie poświęconych praktycznej nauce parzenia herbaty według chińskiej tradycji.

Metody weryfikacji efektów kształcenia

Słuchaczom zaproponowany będzie udział w egzaminie składającym się z 2 części:

  • teoretycznego testu zaliczeniowego, składającym się z pytań zamkniętych i otwartych.
  • zaliczenia praktycznygo polegającego na odpowiednim przygotowaniu wylosowanego typu herbaty.


do góry ↑